Minulta on useasti kysytty,
mitä täällä syödään. Vastaus on melko helppo: useimmiten riisiä, papuja,
juustoa ja maissitortilloita. Avokadoa, banaania, keittobanaania ja kanaa tai
muuta lihaa. Kaikenmoisia hedelmiä (useasti raakana suolan, etikan ja chilin kera). Toki variaatioitakin on (enchilladoseja, patoja, keittoja,
preparadoja, tostadoja…), mutta lähtökohtana on useasti pavun, riisin ja
maissin pyhä kolminaisuus. Maissista saakin tehtyä vaikka minkä sortin ruokia
ja se on niin tärkeä ruoka-aine, että sille on jopa monipäiväisiä festivaaleja.
Elokuussa kävin viisillä eri maissifestivaaleilla. Maissista on tansseja,
lauluja, näytelmiä ja runoja. Mausteita ei ruoassa kovinkaan paljon käytetä
suolan lisäksi, ne mielletään useasti lääkkeiksi. Ruokajuomana juodaan
erilaisia hedelmämehuja tolkuttomalla sokerimäärällä höystettynä. Ja kahvia.
Vähän kärsinyt kestokakku perheen 2-vuotiaan syntymäpäivillä. Kakku säilyy tropiikin lämmössä pari viikkoa hyvänä. Epäilyttävää. |
Maissifestivaaleilla kruunattiin maissikuningatar. |
Sunnuntaisoppaa ravintolassa. On myös nicaragualaisten krapularuoka. |
Gallopinto, eli pavut ja riisit paistettuna yhdessä, on oikeastaan Nicaraguan kansallisruoka. Lähes kaikkien lempiruoka, lähes pyhää. Aamiaiseksi, lounaaksi ja illalliseksi. |
Minulta myös kysytään
useasti täällä, että mitä siellä kaukana Suomessa syödään. Vaikeampi kysymys.
Olen huomannut taantuvani vastatessani vähintään lapsuuden 80-luvulle. No, aika
paljon perunoita ja jotain kastiketta. Ja kalaa, ruisleipää, karjalanpaistia ja
karjalanpiirakoita. Sitten vähän nolottaa. Mutta miten ihmeessä selittäisin
nicaragualaiselle, että Suomessa syödään oikeastaan ihan mitä vaan. Sushia,
salaatteja, thaimaalaista, intialaista, italialaista. Ja sitten vielä on
miljoona erilaista ruokavaliota ja dieettiä. On karppaajaa, paleodieettiä,
superfoodia, ketoosia, raakaruokaa…Että ruoka ei oikeastaan enää ole vain ravintoa
vaan jotain ihan muuta.
En vain jotenkin pysty
kertomaan kaikesta tästä: suoraan sanoen vähän nolottaa. Jatkan siis kalasta,
ruisleivästä ja perunasta lätisemistä kun en oikein muutakaan kehtaa…Terkkuja
maabrändiryhmälle, joudutte halutessanne vähän päivittämään täällä mielikuvia
Suomesta dynaamisena kansainvälisenä luovana innovaatiokehtona. Tosin ei
nicaragualaisten mielikuvat Suomesta taida ihan hirveästi kiinnostaa…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti