lauantai 9. kesäkuuta 2012

Ympäristöämme suojelevat nuoret


Jälleen viikonlopun kunniaksi ilahdutan teitä työjutuilla: valottamalla hieman ympäristösuojeluhanketta, jossa työskentelen. Hanke on nimeltään espanjaksi ”Los Jóvenes Protegiendo Nuestro Medio Ambiente” eli ympäristöämme suojelevat nuoret. Hanke on kolmivuotinen (2011-2013) ja sen rahoitus tulee Oulu-Matagalpa-ystävyysseuralta, suurimmalta osin ulkoasiainministeriön hanketuesta.

Kuten aikaisemmatkin yhteistyöhankkeet Oulu-Matagalpa-seuran ja Movimiento Comunalin välillä, on tämäkin hanke lähtenyt omasta mielestäni oikeista lähtökohdista: paikallisten tarpeista ja paikallisten toteuttamana, yhteistyötä tehden eri toimijoiden kanssa. Ympäristötietoisuuden parantamiselle Matagalpassa (ja koko Nicaraguassa) totisesti onkin tarvetta: roskia ei jakseta raahata pönttöön asti, kierrätyksestä puhumattakaan.

Roskia joessa
Kunnanhallituksen säännösten mukaisesti kaupungin jätehuolto kerää jätteet eri kaupunginosista kolmena päivänä viikossa. Jätteen keräys ei kuitenkaan ulotu kaikkiin kaupunginosiin. Lisäksi palvelu on kaupunkilaisille maksullinen ja useilla perheillä ei ole varaa maksaa siitä. Julkisilla paikoilla tai kouluissa ei ole jäteastioita eikä jätteenkeräystä. Kierrätyskulttuuria ei käytännössä ole olemassa, eikä asukkailla ole tietoa eikä ymmärrystä kierrätyksen merkityksestä. Jätteenkeräyksen kalustolla tai kunnallisilla kaatopaikoilla ei ole resursseja lajitellun jätteen erotteluun ja käsittelemiseen. Käytännössä kierrätys toimii siten, että kaupungin vähävaraisin väestönosa käy kaatopaikoilla etsimässä hyödynnettäviä ja myyntikelpoisia jätteitä, kuten pulloja. Kaikesta kaupungissa tuotetusta jätteestä vain hyvin pieni osa käytetään uudelleen ja jätteet päätyvät kuormittamaan ympäristöä. Puutteellisen jätehuollon lisäksi ongelmana on muun muassa metsien häviäminen, vesistöjen saastuminen ja ylipäätään koulutuksen ja tiedon puute ympäristöasioissa.

Matagalpa Apanten kukkulalta katsottuna

Hankkeen tavoitteena tiivistettynä on parantaa nuorten ympäristötietoisuutta ja ympäristökasvatusta sekä luoda valmiuksia jätteiden kierrätykseen ja uusiokäyttöön. Hanke pyrkii myös osaltaan vaikuttamaan YK:n seitsemännen vuosituhattavoitteen (ympäristön kestävä kehitys) saavuttamiseen.

Hankkeeseen osallistuu kuusi koulua eri puolilta kaupunkia, näistä kouluista kaikki viidennen, kuudennen ja kertausluokan oppilaat - yhteensä noin 25 luokkaa ja yli 800 oppilasta. Lisäksi opettajia ja Matagalpassa toimivia nuorten ympäristöryhmiä osallistetaan hankkeessa. Yhteistyötä tehdään koulujen lisäksi muiden kansalaisjärjestöjen, ympäristösihteeristön ja opetusministeriön kanssa.

Mutta jotta tämä ei täysin menisi tylsäksi hankehallintotekstiksi ja lähes 40 sivuisen hankesuunnitelman tiivistelmäksi, kerron teille miten nuorten ympäristötietoisuutta konkreettisesti hankkeessa lisätään.
  •  Luodaan ympäristökasvatuksen malli, joka on sovellettavissa myös muihin kouluihin: opetetaan opettajat vetämään ympäristökursseja ja luodaan opetusmateriaalit kurssin järjestämiseksi ja hankitaan muutenkin kouluille ympäristöaiheista opetusmateriaalia
  • Järjestetään piirustus- ja kierrätyskilpailuja hankkeen aikana: parannetaan ympäristötietoisuutta tätä kautta
  • Perustetaan taimitarhoja kouluihin & metsitetään taimien avulla 5 hehtaaria metsää osana ympäristökursseja
  • Rakennetaan ja viedään lajittelupisteet hankkeen kouluihin ja rakennetaan ekologisia roskapönttöjä kouluissa
  • Esitetään teatteriesitystä ympäristönsuojelusta, joka on näytetty kaikille hankkeen oppilaille ja jota esitetään eri tapahtumissa myös muulle yleisölle.
  • Järjestetään erilaisia ympäristöjuhlia ja -tietokilpailuja kouluissa ja osallistetaan kouluja myös muihin ympäristötapahtumiin
  • Luodaan valmiuksia paperin sekä mahdollisesti myös muovin ja orgaanisen jätteen kierrätykseen ja uusiokäyttöön
Kierrätysastiat Carlos Fonsecan koulussa

Piirustuskilpailun palkintojenjako Juan XXIII koululla

Samainen palkintojenjako Rubén Daríon koululla

Kierrätysmateriaalista tehty puku kansainvälisen ympäristöpäivän tilaisuudessa tiistaina

Lisää mitä hienoimpia koululaisten tekemiä kierrätyspukuja, voittaja (ei kuvassa) tosin oli tehnyt pukunsa uusista jätesäkeistä - kierrätysviesti ei mennyt täysin perille

Piirustuskilpailun finaalihuumaa MCN:n toimistolla torstaina

Näytelmässä kerrotaan, ettei jokia saa saastuttaa

Perjantaina kävimme Managuassa osoittamassa mieltä Cerro Mocoronin metsän yksityistämistä ja tuhoamista vastaan

Yksityistettyä metsää suojelivat mielenosoittajilta kuumottavat sotilaat

Osa Matagalpan delegaatiosta perjantain mielenosoituksessa


Voin ilokseni todeta, että suuri osa näistä konkreettisista tavoitteista on jo toteutettu. Hanke porskuttaa kovaa vauhtia eteenpäin ja tekemistä riittää (listalta on varmasti pari kohtaa unohtunut). Onkin käsittämätöntä, miten niin pienillä resursseilla (hankekoordinaattori, joka tekee noin miljoonaa muutakin asiaa ja tähän mennessä minun lisäkseni vain yksi vapaaehtoinen tässä hankkeessa) on saatu niin paljon aikaan.  Kaiken konkreettisen toteutetun takana lymyää myös kokouksia, yhteistyösopimuksia, valmisteluja, taustakartoituksia, raportteja, budjetteja, hakemuksia, seurantamatkoja, suunnitelmia ja kaikkea muuta hankehallinnon ihanuutta. Tämän hankkeen kohdalla sutjautukset kehitysavun tehottomuudesta voikin mielestäni heittää romukoppaan. Hanketta ei ainakaan haittaa, että sitä vetää aivan käsittämätön tehonainen, joka tekee mielettömällä vimmalla töitä lähes kellon ympäri viikonpäivästä välittämättä. Nicaragualainen käsite ”hora nica”, eli esimerkiksi kokousten alkaminen noin tunnin myöhässä, ei tässä hankkeessa päde.

Kyllä näitä maisemia kelpaa suojella, matkalla bussissa Managuasta Matagalpaan

Välillä on ehditty myös kahville

Huomenna Matagalpan vuoristomaisemiin saapuu Suomi-vahvistusta Lontoosta vierailulle, voi riemua!

2 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia taas! Hyvin kuvasit hankkeen tehonaisen, mutta iso merkitys on myös teillä etvoilla. Täydennätte hyvin koordinaattorin panosta, iso kiitos siitä!

    VastaaPoista
  2. Kiitoskiitos :) Ja tässä jäi myös kuvaamatta Suomen pään vapaaehtoisten korvaamaton työ, ilman sitä ei näitä hankkeita edes olisi.

    VastaaPoista